Rekonstrukcija i modernizacija puta R404 a

U skladu sa planom i programom direkcije za ceste Unsko-sanskog kantona kako je i predviđeno danas se krenulo sa nastavkom radova na asfaltiranju nove trase puta R-404a od Bosanske Krupe prema naselju Arapuša.Početku radova prisustvovali su delegacija Vlade USK na čelu sa premijerom dr. Hamdijom Lipovačom,načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović,te mještani naselja Arapuša.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova je cca 170.000,00 KM od čega oko 70 hiljada KM treba biti utrošeno na završetak II faze u duljini 275 m. Najveću stavku u ovoj fazi čini polaganje asfaltnog zatvora u vrijednosti od 50 hiljada KM.Oko 100 hiljada treba biti utrošeno na radove I faze na novoj dionici u duljini od oko 670 m.Najveću stavku u ovoj fazi predstavljaju zemljani radovi na probijanju trase prema projektu te izgradnja donjeg nosivog sloja(tamponiranje).Završetak radova II faze na ovoj dionici planira se za iduću godinu.

Prema riječima premijera Lipovače mora se raditi na tome da se sistemski završi priča oko infrastrukture na USK.To vidim na način da ćemo od nekih evropskih banaka uzeti povoljne aranžmane za kanton, tako da  u naredne dvije godine iza sebe ostavimo rehabilitirane i završene regionalne ceste.Mi također moramo pronaći sistemsko rješenje za izlazak kantona iz dugovanja, pa ovim putem najavljujem da će Vlada USK naredne sedmice izaći sa prijedlogom konačnog rješenja dugovanja, naglasio je L    ipovača.
Kako navodi direktor Direkcije za ceste USK Amel  Alagić i sljedeće godine su planom predviđena sredstva za što skoriji završetak asfaltiranja dionice Bosanska Krupa – Arapuša.

Na ovoj cesti, duljine 12,9 km, na 5,9 km je potrebno izvršiti rekonstrukciju i modernizaciju u skladu sa projektnom dokumentacijom.