Put za Kralje i Vrkašić, igralište za Turiju

Povod posjeti bilo je ozvaničenje radova na putu Vrkašić- Kamenica, gdje Kantonalna direkcija regionalnih cesta USK, kao implementator sredstava iz GSM licence, realizira projekat asfaltiranja 300 metara puta.

Predstavnici kantonalne i općinske vlasti, na čelu sa premijerom USK Hamdijom Lipovačom i načelnikom Bihaća Albinom Muslićem, posjetili su danas ( petak, 21. septembar) bihaćka naselja Turija  te  Vrkašić i Kamenicu.

Povod posjeti  bilo je ozvaničenje radova na putu Vrkašić- Kamenica, gdje  Kantonalna direkcija regionalnih cesta USK, kao implementator sredstava iz GSM licence,   realizira projekat  asfaltiranja 300 metara  puta.

– Vrijednost projekta  je 150 000 KM, a pored asfaltiranja rješavamo i problem oborinske kanalizacije te izgradnju trotoara tako da će ovaj lokalni put zadovoljavati standarde regionalne ceste. To je važno zbog činjenice da je ovo i alternativni pravac za granični prelaz Izačić, te će spriječiti  stvaranje prometnih čepova u slučajevima radova na glavnim gradskim saobraćajnicama, kazao je Amel Alagić, direktor Direkcije regionalnih cesta USK.

Premijer Lipovača najavio je da će za put Kralje- Vrkašić biti izdvojeno još 150 000 KM kako bi se ova naselja u potpunosti riješila saobraćajnu infrastrukturu.

– Mi smo u obavezi da slušamo  mještane svih naselja, u svim općinama  Unsko-sanskog kantona  i da  priorite rangiramo sukladno njihovim  potrebama.  Prije nekoliko godina izgradili smo most u Vrkaiću na čiju su gradnju mještani čekali tri decenije, a morali lađama prelaziti na drugu obalu Une.  Sad povezujemo put ka Izačiću.  Kanton ima osam općina, mnogo je potreba ali nastojimo pravedno zastupiti sva područja, kaže dr. Lipovača.

Mještani naselja Turija u Mjesnoj zajednici Vrsta  premijeru i načelniku Bihaća delegirali su projekt izgradnje sportskog igrališta. Iz budžetske rezerve za gradnju igrališta premijer je izdvojio 5000 KM a načelnik Muslić obećao je još 5000 KM kako bi djeca i rekreativci iz Turije dobili sportski teren.

Lipovača i Muslić pohvalili su vrijedne članove Savjeta MZ koji su se angažirali oko ove ideje.

– Jedino što je važno, jet  ono što ostaje iza nas kao trag da smo radili na korist sugrađana. Kad djeca Turije budu imala jednake uvjete da se bave sportom kao i djeca iz urbanih sredina,  moći ćemo biti zadovoljni i reći da smo dobro radili, kazali su.