Direkcija regionalnih cesta Unsko – sanskog kantona uskoro uvodi DIGITALNI KATASTAR

U petak 18.09.2015. godine uposlenici JU “Direkcija regionalnih cesta Unsko – sanskog kantona” prisustvovala je prezentaciji kompanije ZELJKO d.o.o. u hotelu Sedra u Bihaću.

Kompanija ZELJKO d.o.o. je hrvatska kompanija koja od 2008. godine egzistira u našoj državi i bavi se projektovanjem cesta, digitalnim katastrom i razvijanjem softvera radi lakšeg praćenja, projektovanja i održavanja cesta.

Ova kompanija je 2013. godine pustila u rad jedinstveni softver za katastar u Federalnim cestama što se pokazalo kao jedan od najuspješnijih projekta ove vrste, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu.

Direkcija regionalnih cesta Unsko – sanskog kantona je izrazila želju da sličan, samo dosta manji projekat uvede i na preko 500 km svojih cesta na području našeg kantona,radi lakšeg upravljanja, projektovanja i održavanja istih.

Prva prezentacija je prošla veoma dobro uz mnogobrojna pitanja uposlenika Direkcije ali i drugih prisutnih iz općinskih organa vlasti, projektni biroa i sličnih firmi koji se bave ovim ili sličnim poslom,a kojima bi ovakvo softversko rješenje moglo puno značiti u budućnosti.

gis3

U okviru implementacije softvera bila bi izvršena izrada softvera u skladu s postojećim pravnim propisima iz oblasti katastra, instalacija softvera sa obukom svih korisnika Direkcije, migracija (konverzija) podataka iz postojećih softvera u novi sistem (softver) i održavanje u periodu od 12 mjeseci.

Vrijednost projekta još uvijek nije poznata, ali uskoro se očekuje nova, detaljnija prezentacija koja će se direktno ticati Direkcije cesta USK, nakon čega ćemo saznati cijenu projekta.

Nakon uspješne prezentacije i objašnjenja direktora kompanije ZELJKO d.o.o. , prisutnim se obratio i direktor Direkcije regionalnih cesta USK Dedo Pjanić koji je naglasio da je ovo projekat od velikog značaja kako za Direkciju cesta, tako i za cijeli kanton i sve rukovodne organe jer bi se u svakom trenutku znalo pravo stanje cesta, a i napravile bi se velike uštede kod snimanja terena i projektovanja cesta, a Nadzoru bi se znatno olakšao rad na terenu.